În cadrul cursului de Introducere în organizarea calculatorului și limbaj de asamblare (IOCLA) sunt două componente: partea de laborator și partea de curs. Partea de curs acoperă cursurile și examenul final în vreme ce partea de laborator acoperă activitatea de laborator și temele de casă.
Mai jos sunt detaliate modurile de desfășurare a cursurilor și laboratoarelor, sistemul de notare, reguli și recomandări.
Anumite componente ale materiei (teme de casă, laborator, examen grilă final, teste de curs) dispun de punctaje bonus sau suplimentare. Acestea pot fi folosite pentru a suplimenta punctaje mai mici în cadrul aceeași componente. Dacă nota pe componentă trece de nota maximă aferentă, atunci această notă se trunchiază. Nu puteți transfera punctaje bonus între componente.
Pentru absolvirea materiei trebuie să obțineți cel puțin 50% din punctajul de curs (examen parțial și examen final) și cel puțin 50% din punctajul de laborator (laborator și teme).
Laboratorul valorează 2 puncte.
Vor fi 12 laboratoare pe parcursul semestrului. Fiecare laborator poate avea puncte de bonus pe care le folosiți pentru a completa puncte pierdute în alte laboratoare.
Nota pe laborator se obține împărțind punctajul la 12. Ce este peste nota 10 se trunchiază.
Temele de casă valorează 3 puncte.
Există 3 teme de casă, primele două valorând 1 punct iar a treia valorând 1.5 puncte. Ca să compensăm pentru întârzierea anunțării temei 3, această temă valorează 1.5 puncte față de 1 punct cât valorează celelalte două teme. Punctajul total obținut pe teme se trunchiază la 3 puncte.
Submisia temelor se face folosind interfața vmchecker. Termenul limită de submisie de teme pe interfața vmchecker este marți, 19 ianuarie 2016, ora 23:55.
După expirarea termenului de rezolvare, o temă este depunctată cu 2 puncte pe zi (din 10) timp de 5 zile. După 5 zile de întârzieri nu se mai pot trimite teme. Nu se pot trimite teme pe perioada verii.
În realizarea temelor de casă țineți cont de regulile și recomandările din secțiunea Realizarea temelor de casă si Reguli de realizare a temelor de casă.
Perioada de vacanță (19 decembrie 2015 - 3 ianuarie 2016) nu este contorizată ca întârziere.
Examenul parțial valorează 2.5 puncte.
Examenul parțial are loc în timpul unui curs în jur de mijlocul semestrului. Durează 70 minute și este compus din 2 subiecte: un subiect de teorie și o problemă.
Examenul parțial poate fi refăcut în sesiune. Dacă optați pentru refacerea examenului parțial, se păstrează nota examenului parțial refăcut chiar dacă este mai mică decât nota examenului parțial inițial.
Examenul final valorează 2.5 puncte.
Examenul final are loc în sesiune. Durează 70 minute și este compus din 2 subiecte: un subiect de teorie și o problemă.
Vom desfășura laboratorul pe semigrupe. Fiecare grupă se va împărți în jumătate (câte două semigrupe egale ca dimensiune, sau diferență de cel mult un student). Nu permitem schimbarea semigrupelor pe parcursul semestrului. Un student poate participa la o singură semigrupă a grupei din care face parte.
Studenții care au restanță și cei de la alte facultăți pot participa la orice laborator cât timp există locuri disponibile.
Pentru a asigura buna desfășurare a laboratorului, limita de studenți în cadrul unui laborator este 15 persoane.
Puteți recupera laboratoare de maxim două ori, doar cu acordul ambilor asistenți (acordat înainte). Recuperarea se poate face doar în timpul săptămânii normale de desfășurare a laboratorului; nu se poate recupera un laborator în mod retroactiv, în afara săptămânii normal de desfășurare a acestuia.
În timpul laboratorului permitem doar activități aferente acelui laborator.
Echipa cursului de IOCLA își rezervă dreptul de a nu publica soluții ori rezolvări parțiale pentru temele de casă nici după expirarea termenului de predare. Acest lucru este valabil pentru toate celelalte componente ale materiei.
Trimiterea temelor se va realiza prin intermediul interfeței vmchecker.
Pentru realizarea temelor veți folosi SASM (NASM + gcc) sau alte utilitare specificate în enunțul temei.
Pentru testarea temelor puteți folosi mașinile virtuale create special pentru cursul de IOCLA, descrisă în secțiunea aferentă. Aceaste mașini virtuale sunt configurate și pentru testarea pe vmchecker.
Temele la IOCLA sunt individuale; cu excepția cazurilor în care se precizează explicit că o temă se poate rezolva în echipă. Asta pentru că temele au ca principal obiectiv ca voi să dobândiți sau să vă aprofundați abilitățile practice. În măsura în care nivelul de colaborare este prea ridicat sau atunci când cereți soluții pe Internet, acest obiectiv nu va fi îndeplinit. Fiecare temă este realizată de un student fără a consulta codul sursă al colegilor săi.
Știm că lucrul în echipă este important, dar nu avem mediul pentru a realiza proiecte de echipă la cursul de IOCLA. Încurajăm colaborarea în timpul orelor de laborator, interactivitate în timpul orelor de curs și implicara în activități extracurriculare ce presupun lucru în echipă.
Dacă întâmpinați orice fel de probleme în rezolvarea temei, folosiți forumurile pe cs.curs.pub.ro sau întrebați asistenții la laborator sau titularii la curs. Rolul nostru este să vă ajutăm în rezolvarea acestora. Apelați cu încredere la echipa de IOCLA.
Puteți discuta între voi în limitele bunului simț; adică nu trebuie să-i dictați cuiva rezolvarea, dar puteți să-i oferiți ideea generală. Dacă sunteți cel care este întrebat și oferă explicații, să aveți în vedere redirectarea către forumurile pe cs.curs.pub.ro sau echipa de IOCLA.
Nu este permis să solicitați rezolvarea unei teme pe un site de tip StackExchange, Rent a coder sau altele. Puteți pune întrebări mai generice, dar nu solicitați rezolvarea temei.
Temele vor fi realizate direct în limbaj de asamblare. Nu este permis să scrieți temele în limbaje de nivel înalt (precum C sau C++) pe care apoi să le compilați în limbaj de asamblare.
Puteți folosi fără probleme cod din laborator, schelete puse la dispoziție de noi. Puteți folosi resurse externe (GitHub, cod open source sau altele), atâta vreme cât acestea nu reprezintă rezolvări evidente ale temei, puse public cu sau fără intenție. Vedeți și paragraful următor.
Nu este permis să publicați soluțiile temelor (nici după încheierea materiei). Dacă găsiți pe GitHub sau în altă parte rezolvări publice de teme, raportați-le pe forumurile de pe cs.curs.pub.ro sau privat asistentului de laborator sau titularului de curs. Reiterăm că dacă doriți clarificări pe care le-ați adresa colegilor de ani mai mari, sau pe alte forumuri, StackExchange sau alte surse, folosiți forumurile pe cs.curs.pub.ro și echipa de IOCLA. E cea mai sigură și onestă cale de a rezolva problemele.
Nu este permis să faceți transfer de fișiere între voi. În general, recomandăm să nu urmăriți ecranul unui alt coleg, sau pentru inspirație sau pentru a îl/o ajuta la rezolvare. Evitați testarea unei teme pe un sistem al unui coleg. Pot exista excepții, puteți ajuta pe cineva la troubleshooting, dar să aveți în vedere să nu treacă de la “hai să dăm de cap problemei” la “hai să-ți rezolv tema”. Dar vă recomandăm să folosiți forumurile pe cs.curs.pub.ro sau echipa de IOCLA pentru a afla răspunsuri la întrebările voastre.
În general, considerăm că măsurile punitive sunt ultimele de luat în considerare. În măsura în care tema este realizată individual, fără aport de cod sursă problematic din exterior, atunci nu este temă copiată.
Noțiunea de temă copiată se referă, fără a fi limitată, la situații precum:
În cazul în care două teme sunt considerate copiate, atât sursa cât și destinația se vor depuncta identic, fără discuții relative la cine a copiat de la cine și a cui e vina. Excepția face situația în care destinația a obținut acces fără permisiune la sursă, iar sursa nu a avut intenția de a oferi tema (sau bucăți din temă) spre copiere.
Primul caz de temă copiată duce la scăderea punctajului temei din punctajul aferent materiei (adică nu primiți punctajul pe temă și, suplimentar, vi se scade și punctajul pe temă). Recidiva (încă o temă copiată) duce la anularea punctajului și repetarea materiei în cadrul anului universitar următor.
Reiterăm faptul că obiectivul nostru nu este și nu va fi penalizarea pentru copiere. Considerăm copierea ca fiind un act neonest care va fi pedepsit dacă are loc. Obiectivul nostru este însă să prevenim copierea; pentru aceasta oferim suportul și resursele echipei atât pe forumurile pe cs.curs.pub.ro cât și în discuții față în față. Vă rugăm să le folosiți cu încredere; o abordare onestă la realizarea temelor va însemna și un câștig de cunoștințe și abilități pentru voi.
Sesiunea de restanță/mărire se desfășoară în septembrie 2016. În cadrul sesiunii de restanță/mărire se vor reface examenul parțial și examenul final. Puteți reface, dacă doriți, doar examenul parțial sau doar examenul final.
Toate punctajele vor fi resetate la 1 octombrie 2016.
Studenții care refac materia pot participa la laborator cu o singură grupă, în limita locurilor disponibile (au prioritate studenții din semigrupa afișată la orar).