Unelte utilizator

Unelte site


19:teme:haskell-bloxorz

Haskell: Bloxorz

Obiective

 • Utilizarea mecanismelor funcționale, de tipuri și de evaluare leneșă din limbajul Haskell pentru rezolvarea unei probleme de căutare în spațiul stărilor.
 • Exploatarea evaluării leneșe pentru decuplarea conceptuală a etapelor de construcție și de explorare a acestui spațiu.

Descriere

Tema urmărește implementarea jocului Bloxorz, și a unui mecanism de rezolvare a oricărui nivel, utilizând căutare leneșă în spațiul stărilor. În acest sens, se va întrebuința o versiune specială a parcurgerii în adâncime, numită adâncire iterativă (iterative deepening depth-first search).

Bloxorz

Jocul presupune deplasarea unui paralelipiped pe o tablă până când acesta va ajunge la poziția de finish. De exemplu:

bloxorzpic1.jpg

Putem observă următoarele elemente:

 1. Block: Paralelipipedul care este mutat în cele 4 direcții și poate ocupa fie 1, fie 2 celule de pe tabla de joc; se garantează că se află pe tabla de joc la începutul nivelului;
 2. Cell: Plăcile pe care se sprijină block-ul, acestea pot fi de mai multe tipuri: hard - gri deschis pe tablă (susțin block-ul în orice poziție), soft - portocaliu pe tablă (nu pot susține block-ul în poziție verticală), winning (unic cell pe tabla de joc, block-ul trebuie să ajungă pe acest cell în poziție verticală pentru a termină nivelul) sau switch - „x“-ul de pe Hard Cell (plăci speciale care, pe lângă susținerea block-ului, pot fi activate/dezactivate, pentru a adaugă/elimina un număr predefinit de cell-uri la tablă, cu poziție specificată de la început - gri închis pe tablă).

Dacă block-ul va ajunge în poziție verticală pe un cell soft sau va cădea de pe tablă, nivelul va fi considerat pierdut.

Va încurajăm să încercați jocul înainte de implementarea temei :-D.

Spațiul stărilor problemei

Căutarea soluției se va desfășura în spațiul stărilor problemei. Acesta este reprezentat de un graf, în care nodurile sunt configurațiile tablei de joc, iar muchiile, acțiunile care asigură tranzițiile între stări.

Fiecare nod va avea maxim 4 copii proveniți din cele 4 mutări care duc la modificarea stării actuale.

Având această reprezentare vom putea enumera stările utilizând parcurgerea în adâncime (deși ar putea fi utilizată în alte situații și parcurgerea în lățime).

Mai jos aveți reprezentarea spațiului stărilor pentru level0 din Levels.hs.

Muchiile sunt adnotate cu mișcarea care va altera starea curentă și va genera un nou nod copil. Putem observa marcată cu galben starea finală pe care o căutăm, iar cu mov stările pentru care nu mai are sens să continuăm generarea spațiului, deoarece jocul este pierdut.

Parcurgerea în adâncime cu adanciri iterative

Spațiul stărilor poate fi foarte mare, astfel că o parcurgere în adâncime standard va fi ineficientă pentru găsirea stării finale, întrucât căutarea se poate canaliza pe căi care nu conduc către aceasta. Pentru a rezolva această problema ne vom seta o adâncime maximă până la care să căutăm, pe care o vom incrementa treptat.

Concret, în prima faza adâncimea va fi 0 și vom verifica dacă nodurile de adâncime 0 (adică rădăcina) reprezintă o soluție. În caz contrar, vom incrementa adâncimea maximă la 1, și vom verifica și nodurile provenite din rădăcină (cei 4 copii). Acest algoritm va continua până când vom găsi starea finală, deci un mod de a rezolva nivelul actual.

Cerințe

Rezolvarea temei este structurată pe etapele de mai jos. Începeți prin a vă familiariza cu structura arhivei de resurse. Va fi de ajutor să parcurgeți indicațiile din enunț în paralel cu comentariile din surse. În rezolvare, exploatați testele drept cazuri de utilizare a funcțiilor pe care le implementați.

Implementarea jocului și afișarea (35p)

Elementele care compun jocul, mecanica și afișarea jocului se vor realiza în fișierul Bloxorz.hs. Va trebui să completați propriile definiții pentru tipurile de date din fișier, urmărind TODO-urile.

Pentru reprezentarea unui nivel recomandăm folosirea modulului Data.Array. Recomandăm să urmăriți de asemenea și testele pentru a va asigura că implementarea voastră este corectă.

Rezolvarea afișării nivelului se va realiza prin implementarea instanței de Show atât pentru nivel cât și pentru fiecare dintre obiectele care îl vor compune: tipurile Cell și Block.

Vom folosi următoarea convenție de afișare:

 • Hard Cell - '▒'
 • Soft Cell - '='
 • Block Cell - '▓'
 • Switch Cell - '±'
 • Winning Cell - '*'
 • Spațiu gol - ' '

Astfel, reprezentarea textuală a nivelului va deveni:

După ce fiecare obiect va avea o instanța de Show, vom trece la construirea nivelului. Veți implementa funcțiile addCell și addSwitch, care vor adaugă tipurile de celule la nivelul actual. Se garantează că toate pozițiile primite ca parametru pentru aceste funcții sunt valide.

În final, în vederea deplasării blocului, veți implementa funcția activate. Aceasta va trebui să determine comportamentul celulelor în momentul în care block-ul ajunge pe ele. După aceasta, veți putea implementa funcția move, care va deplasa block-ul în cadrul nivelului actual.

Atenție: putem afirmă despre un nivel că este pierdut sau câștigat doar după un apel al funcției move. Dacă aceasta nu a fost apelată nivelul se află într-un stadiu incipient despre care nu putem afirma nimic. Funcția emptyLevel primește poziția block-ului, deci din start acesta se va afla în aer până la construirea întregului nivel.

Observație: în temă veți implementa doar un singur tip de Switch. Acesta se va activa indiferent de poziția în care Block-ul va ajunge pe el. La începutul nivelului toate Switch-urile sunt dezactivate. În momentul activării, acestea vor face să apăra mai multe Hard Cells.

Vizualizare

Având implementate toate cele de mai sus, veți putea juca în linia de comandă. Pentru a realiza acest lucru rulați fișierul Interactive.hs și apelați funcția play, pasând level-ul ca argument. De exemplu, play level3. Toate level-urile sunt predefinite în fișierul Levels.hs.

Înainte de rulare setați valoarea workingOs la Windows sau Linux în funcție de sistemul pe care rezolvați tema.

Rezolvarea jocului (65p)

În continuare, pentru a ajunge la starea finală va trebui să reprezentăm spațiul stărilor și să îl parcurgem. În fișierul ProblemState.hs veți găși clasa care va interfața în mod generic funcțiile pentru generarea spațiului stărilor. În fișierul Bloxorz.hs veți crea o instanța a clasei ProblemState pentru jocul din enunț cu tipurile Level și Direction.

Apoi, în fișierul Search.hs va trebui să va construiți tipul de date pentru a reprezenta arborele stărilor și să implementați funcția care va genera „tot“ spațiul (createStateSpace).

Având spațiul generat vom putea implementa funcțiile iterativeDeepening și limitedDfs, care vor explora și vor căuta starea finală dorită. Pentru a evita reiterarea stărilor deja vizitate și generarea ciclurilor va trebui să rețineți o mulțime a stărilor deja vizitate/generate. În acest sens puteți folosi structura Set pentru o verificare eficientă.

Având posibilitatea de a găsi o stare finală, vom dori să găsim și calea către aceasta (secvență de mutări). Pentru aceasta va trebui să implementați funcția extractPath.

Pentru debugging puteți folosi funcția visualize din Interactive.hs, care va simula secvența de mutări gasită de soluția voastră pentru un nivel dat.

Consultați fișierul README din arhiva de testare pentru a vedea cum se rulează atât checkerul cât și play și visualize.

Bonus: Euristica (20p)

Dorim să accelerăm găsirea soluției prin ordonarea succesorilor fiecărui nod după un anumit criteriu. Astfel, vom vizita mai întâi noduri cu o probabilitate mai mare de a ne conduce spre starea finală. Implementați funcția heuristic din instanța clasei ProblemState pentru Level și Direction. Pe baza acesteia, copiii fiecărui nod din spațiul stărilor vor fi ordonați, implementând funcția orderStateSpace. Euristica este la alegerea voastră. Punctajul obținut depinde de numărul de soluții îmbunătățite: 1, 2 sau sau cel puțin 3.

Precizări

 1. Atenție! 10 puncte din 100 sunt alocate implementării fără recursivitate explicită a funcțiilor, cu excepția createStateSpace, orderStateSpace și limitedDfs (3.33p / funcție).
 2. Toate nivelele descrise în Levels.hs și folosite pentru testare au un winning cell unic, CU EXCEPȚIA testLevel0, care va fi folosit doar pentru testarea mișcărilor simple pe un board, și va fi format DOAR din Hard Cells.
 3. Exploatați cu încredere pattern matching și gărzi, în locul if-urilor imbricate.
 4. Având în vedere că unele funcții din modulele Data.Array și Data.Set au același nume cu funcțiile pe liste (exemple: map, filter), conflictele de nume se rezolvă prin următorul mecanism:
  • Importarea modulelor se face printr-un alias: import qualified Data.Set as S.
  • Tipurile și funcțiile din acel modul se menționează întotdeauna prefixate de acel alias: S.Set, S.insert etc.

Resurse

Changelog

 • 09.04.2019 - Explicații suplimentare Switch.
 • 10.04.2019 - Explicații suplimentare emptyLevel.
19/teme/haskell-bloxorz.txt · Ultima modificare: 2019/04/10 21:12 de către Șerban-Ioan Ciofu