User Tools

Site Tools


mbstring extension must be loaded in order to run mPDF
proiecte:stiva-wds

This is an old revision of the document!


Stiva WDS

Artiom Fascian - Master AAC Delia Popescu - Master AAC

Introducere

O retea ad-hoc reprezinta o colectie de noduri mobile care formeaza o retea instantanee, fara o topologie fixa. Intr-o astfel de retea, fiecare nod se comporta atat ca router cat si ca host, in mod simultan. Orice nod poate abandona reteaua sau poate restabili conexiunea in orice moment, starea celorlalte noduri ramanand neschimbata. Viziunea retelelor mesh se bazeaza pe puterea numerelor. Spre deosebire de sistemele de telefonie mobila, care pierd semnalul cand mai multe dispozitive se siteaza intr-un perimetru mic, interconecatarea retelelor wireless creste pe masura ce creste numarul de noduri din retea. Atat timp cat exista o densitate su cienta, o singura retea de noduri poate acoperi zone nelimitate.

Comunicatia

Protocolul de baza folosit in implementarea proiectului este Destination-Sequenced Distance Vector (DSDV). Protocolul DSDV este o modi care a protocolului de rutare conventional Bellman-Ford. Acesta abordeaza dezavantajele legate de proprietatile slabe ale protocolului de rutre RIP (Routing Information Protocol), in ceea ce priveste legaturile de retea intrerupte pentru retele de rutare ad-hoc. DSDV adauga un atribut nou, un sequence number, pentru fie care intrare din tabela de rutare fata de RIP-ul conventional. Utilizand cel mai recent adaugat sequence number, nodurile mobile pot obtine informatii referitoare informatiile de rutare de la nodurile noi, prevenind astfel formarea loop-urilor de rutare. In DSDV fi ecare nod mobil dintr-o retea ad-hoc mentine o tabela de rutare,care listeaza toate destinatiile disponibile, metrica si next-hop-ul pentru fi ecare destinatie si sequence number gederat de nodul destinatie. Utilizand o astfel de tabela de rutare, stocata in ecare nod, pachetele sunt transmise direct intre nodurile din retea. Fiecare nod dintr-o retea ad-hoc updateaza tabela de rutare periodic sau cand este disponibila o informatie noua, pentru a mentine consistenta tabelei, tinand cont de schimbarea dinamica a topologiei retelei. Intr-un proces de update al tabelei de rutare, nodul original eticheteaza fi ecare pachet de update cu un sequence number, pentru a distinge update-urile. Sequence number este un numar monoton crescator, care identi ca in mod unic fiecare update de la un nod dat. Ca rezultat, daca un nod primeste un pachet de update de la un alt nod, sequence number trebuie sa e cel pun egal cu sequence number-ul nodului corespondent din tabela de rutare. Altfel, noua informatie de rutare receptionata nu mai este valida si trebuie aruncata. Prin modi carile aduse, DSDV constituie un protocol de rutare mai adecvat pentru retelele ad-hoc.

Implementare

Poiectul a fost implementat pe principiul protocolului DSDV, folosind aceleasi reguli generale de implementare. Aplicatia realizata are capabilitatea de a scalata la un numar de aproximativ 1000 de noduri. La nivelul fi ecarui nod din retea, pentru receptionare de mesaje, transmiterea de mesaje si stocarea tabelei de rutare este implementata o stiva, care lucreaza pe principiul initializare, push, pop, empty. Pentru procesul de initializare a tabelei de rutare, adaugarea unui nod in retea, cautarea unei intrari,respectiv stergere unei intrari am introdus o lista simplu inlantuita. Primul pas in implementarea retelei constituie asignarea unui identi cator unic pentru ecare nod in parte, dupa modelul DHCP. In modelul de implementare am folosit o valoare “max” care stocheaza numarul maxim de identi care al ultimului nod din retea. Exemplu pentru un numar de patru noduri  * Pentru autenti carea nodului 1 in retea, acesta trimite un pachet de broadcast “Hello”, care consta intr-o cerere de conexiune in retea. Fiind primul nod, nu va primi replay la mesaj si isi asigneaza valoarea max=1.

  •  Nodul 2 trimite cerere de autenti care, primita doar de nodul 1, care ii trimite replay cu valoarea max=1. Nodul 2 asigneaza valoarea pentru max=2 si trimite mesaj de broadcast cu noua valoare pentru max .
  •  Nodul 3 trimite mesaj de broadcast , “Hello”, care ajunge la nodurile 1 si 2. Acestea raspund cu valoarea pentru max=2, nodul 3 trimite mesaj de broadcast catre nodurile din retea cu max=3.
  •  Nodul 4 trimite mesaj de broadcast,“Hello”, care ajunge la nodurile 1,2,3.Acestea trimit inapoi mesaj cu valoarea curenta pentru max=3. Nodul 4 receptioneaza mesajul, updateaza valoarea max la 4 si trimite mesaj de broadcast in care max=4.

Pentru mai multe informatii, gasiti raportul prezentat in detalii.

proiecte/stiva-wds.1391619252.txt.gz · Last modified: 2014/02/05 18:54 by delia_madalina.popescu