Unelte utilizator

Unelte site


laboratoare:laborator-02

Diferențe

Aici sunt prezentate diferențele dintre versiunile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

Ambele părți revizuirea anterioară Versiuni anterioare
Urmatoarea versiune
Versiuni anterioare
Urmatoarea versiune Ambele părți următoarea reviziune
laboratoare:laborator-02 [2017/02/20 00:30]
florina_elena.barbu [1.1 Poveste]
laboratoare:laborator-02 [2017/03/02 19:26]
iulian.matesica [2.1 Definiție]
Linia 20: Linia 20:
 Definirea nodului unei liste: Definirea nodului unei liste:
 <file cpp> <file cpp>
-typedef struct node{+typedef struct {
      int val;      int val;
-     struct node * next; +     node *next; 
-}node t;+node_t;
 </file> </file>
  
Linia 51: Linia 51:
  
 =====3.Exerciții propuse pentru laborator===== =====3.Exerciții propuse pentru laborator=====
-1.//[0.5p]//Creați o listă circulară,dublu inlănțuită cu 6 angajați ai unei companii, care să conțină următoarele referințe: nume, nr de telefon, post.+1. Creați o listă circulară,dublu inlănțuită cu 6 angajați ai unei companii, care să conțină următoarele referințe: nume, nr de telefon, post. 
 +  * Scrieți funcțiile care să scrie urmatoarele:\\ 
 +  * Să introducă un nou angajat după al treilea.\\ 
 +  * Să introducă un nou angajat inainte de cel care e "mecanic".\\ 
 +  * Să steargă angajatul cu un anumit număr de telefon introdus.\\
  
-Scrieți funcțiile care să scrie urmatoarele:\\ +2. Să se creeze o listă liniara simplu inlantuita care contine elemente intregi citite dintr-ul fisier text
-//[0.5p]//Să introducă un nou angajat după al treilea.\\ +Se citeste apoi o valoare intreaga xSa se stearga primul nod care contine valoarea x
-//[0.75p]//Să introducă un nou angajat inainte de cel care e "mecanic".\\ +Fișierul se va da ca parametru în linia de comandă.
-//[0.75p]//Să steargă angajatul cu un anumit număr de telefon introdus.\\+
  
 +3.Sa se construiasca o lista liniara simplu inlantuita cu elemente numere intregi. Să se afișeze și apoi să se stearga din lista elementele pare. 
  
 +====Probleme opţionale - de interviu====
 +
 +1. Se dă o listă simplu înlănţuită(primiţi doar un pointer către primul element). Verificaţi dacă lista conţine o buclă. (o listă simplu înlănţuită conţine o buclă => niciun element nu are legătura NULL)
 +
 +2. Se dau două liste(pentru fiecare listă - pointer către primul element) în formă de Y(listele se intersectează, ultimele k elemente sunt comune). Aflaţi valoarea lui k.
 +
 +3. Se dă o listă  cu 2n+1 elemente, fiecare element conţine câte un întreg. Toate valorile întregi apar de două ori în listă, excepţie facând una singură. Aflaţi acea valoare.
  
 ====== Extra: Hashtable(tabela de dispersie)====== ====== Extra: Hashtable(tabela de dispersie)======
Linia 96: Linia 107:
  **O soluţie**: -alegem ca un sector să reprezinte o literă şi aceea să fie litera cu care încep toate titlurile intrărilor din acel sector. În realitate, sectoarele pot fi notate cu litere, dar, într-un limbaj de programare, le notăm cu numere pentru a lucra mai uşor.  **O soluţie**: -alegem ca un sector să reprezinte o literă şi aceea să fie litera cu care încep toate titlurile intrărilor din acel sector. În realitate, sectoarele pot fi notate cu litere, dar, într-un limbaj de programare, le notăm cu numere pentru a lucra mai uşor.
  
- *Functia index dă valorile **{0,1,2,…}** pentru titluri care încep cu literele **{‘A’,’B’,’C’,…}**. Această funcţie se foloseşte de codul ASCII, deci ne limităm la alfabetul limbii engleze. +   * Functia index dă valorile **{0,1,2,…}** pentru titluri care încep cu literele **{‘A’,’B’,’C’,…}**. Această funcţie se foloseşte de codul ASCII, deci ne limităm la alfabetul limbii engleze. 
-<file cpp> + <file cpp> 
-unsigned int index(char[] titlu) { return (titlu[0] - ‘A’); } +   unsigned int index(char[] titlu) { return (titlu[0] - ‘A’); } 
-</file> +  </file> 
- +  
- *Ignorând problema spaţiului, definim secvenţa pentru distribuirea intrărilor pe sectoare:+   Ignorând problema spaţiului, definim secvenţa pentru distribuirea intrărilor pe sectoare:
 (presupunem structura **Carte** definită) (presupunem structura **Carte** definită)
 <file cpp> <file cpp>
Linia 142: Linia 153:
  
 În general, putem scrie În general, putem scrie
- index(cheie, nrSectoare) == hash(cheie) % nrSectoare+<file cpp> 
 +index(cheie, nrSectoare) == hash(cheie) % nrSectoare 
 +</file>
 unde hash = funcţia de dispersie. Cu alte cuvinte, funcţia de dispersie trebuie să genereze un întreg(**oricât de mare**), folosindu-se de cheie, iar funcţia de indexare obţine un **indice**(indicele sectorului în care vom reţine cheia respectivă şi valoarea ei). unde hash = funcţia de dispersie. Cu alte cuvinte, funcţia de dispersie trebuie să genereze un întreg(**oricât de mare**), folosindu-se de cheie, iar funcţia de indexare obţine un **indice**(indicele sectorului în care vom reţine cheia respectivă şi valoarea ei).
  
  *Coincid dacă:  *Coincid dacă:
- hash(cheie) == hash(cheie) % nrSectoare+<file cpp> 
 +hash(cheie) == hash(cheie) % nrSectoare 
 +</file>
 adică atunci când valorile luate de **hash(cheie)** pot fi folosite ca **indici**(0,1,2,3,…,nrSectoare – 1). De obicei, această egalitate are loc dacă numărul de sectoare este **fixat** şi **cunoscut** de la început. adică atunci când valorile luate de **hash(cheie)** pot fi folosite ca **indici**(0,1,2,3,…,nrSectoare – 1). De obicei, această egalitate are loc dacă numărul de sectoare este **fixat** şi **cunoscut** de la început.
  
Linia 152: Linia 167:
  *În exemplul nostru, funcţia index nu are nevoie de nrSectoare(am considerat această valoare **mereu** egală cu **26**) şi nu apare “%26” în formulă, deci putem considera funcţia de dispersie şi funcţia de indexare **identice**.  *În exemplul nostru, funcţia index nu are nevoie de nrSectoare(am considerat această valoare **mereu** egală cu **26**) şi nu apare “%26” în formulă, deci putem considera funcţia de dispersie şi funcţia de indexare **identice**.
  *Cele mai simple funcţii hash:  *Cele mai simple funcţii hash:
- hash(cheie) == cheie % nrSectoare, unde cheia = întreg+<file cpp> 
 +hash(cheie) == cheie % nrSectoare, unde cheia = întreg 
 +</file>
  
  
laboratoare/laborator-02.txt · Ultima modificare: 2018/02/25 22:02 de către mihai.iacov