Fişierul intrare/ieşire:lab-08-04.in, lab-08-04.outSursăad-hoc
AutorAdăugată dealexandru.dincaAlexandru Dinca alexandru.dinca
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie16384 kbytes

Vezi solutiile trimise

Problema 4

Să considerăm următoarea problemă: dorim să calculăm C(n,k) folosind relaţia de recurenţă:

C(n,k) = C(n-1,k) + C(n-1,k-1)

Să considerăm că am ales să rezolvăm problema în următorul mod: definim o matrice c de dimensiuni suficient de mari, în care elementul c[i][j] reprezintă valoarea C(i,j). Vom iniţializa linia 1 a matricei (C(1,0) = C(1,1) = 1) şi vom calcula, pe rând, aplicând relaţia de recurenţă, valorile C(i,j) până când am obţinut valoarea cerută de problemă: C(n,k).

Acest algoritm rezolvă problema, dar prezintă un dezavantaj. Pentru calculul unei valori, trebuie păstrată în memorie o matrice de dimensiuni relativ mari, care ocupă multă memorie. În plus, observăm că pentru a calcula C(i,j), care se va afla pe linia i în matrice, avem nevoie doar de valori de pe linia i-1. Astfel, putem aduce o economie de memorie majoră în program dacă în loc să păstrăm întreaga matrice în memorie, păstrăm doar doi vectori vim1 şi vi care să reprezinte liniile i-1, respectiv i din matrice.

Avem acum două optiuni:

  • După terminarea calculului valorilor de pe o linie, în vectorul vi, putem să le copiem pe toate în vectorul vim1 şi să continuăm calculul următoarei linii în vi. Această metodă, însă, presupune ca după fiecare linie să copiem "n" elemente dintr-un vector în altul, şi introduce un cost de eficienţă inutil (ceea ce am economisit la capitolul memorie, irosim la capitolul rapiditate a programului).
  • Metoda mai rapidă şi mai elegantă este ca, în loc să copiem conţinutul lui vi în vim1, să interschimbăm doar variabilele de tip pointer care indică către începutul acestor vectori. Altfel spus, nu mutăm efectiv valorile prin memorie, ci doar le interschimbăm "rolul". În acest mod, se efectuează în loc de mutarea a "n" elemente, doar cele trei instrucţiuni ale interschimbării celor doi pointeri printr-o variabila pointer auxiliara.

Să se scrie un program care calculează valoarea lui C(n,k) prin metoda descrisă mai sus, reducând matricea la doi vectori, şi schimbând după fiecare pas, rolul jucat de aceşti doi vectori.

Date de intrare

Pe o singura linie se vor afla cele 2 valori n si k.

Date de ieşire

Pe prima linie din fisierul de iesire se va afisa valoarea C(n, k).

Restricţii

0 ≤ k ≤ n ≤ 25

Exemplu

lab-08-04.inlab-08-04.out
5 3
10
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici

Cum se trimit solutii?